Overslaan en naar de inhoud gaan

Over NPBO

Adviseur Participatie & Relatiemanager

Wat is het NPBO?

In Nederland wordt veel aan participatie gedaan en er zijn veel mooie voorbeelden van participatietrajecten. Ook zijn er nog knelpunten of oude gewoonten die dialoog en medezeggenschap verhinderen. Denk aan:

  • Marktdenken bij ontwikkelaars: Het zien van burgers als non-technical risk.
  • Participatie als vorm van ‘raad-van-state-proof beslissingen maken’ in plaats van dialoog.
  • In brokjes participeren met weinig continuïteit (‘hap snap’), waardoor burgers participatie-moe worden, participatie als zinloos ervaren en zich niet betrokken voelen bij de overheid.

 

Onze missie

De missie van het NPBO is om burgerparticipatie bij overheidsbeleid te vergroten en te versterken en integraler te maken. We willen bewoners empoweren om te participeren in beleidsontwikkeling, projectontwikkeling en om zelf anderen te laten participeren in projecten/processen die zij zelf initiëren. Die missie is drieledig:

  • We willen de positie van burgers versterken door hen te informeren en werkvormen aan te bieden/ te ontwikkelen die hun inspraak kan versterken.
  • Ook willen we de mechanismen en processen versterken die de rol van burgerinspraak binnen de overheid vergroten. We verkennen wat veelvoorkomende barrières zijn, en willen die wegnemen.
  • We willen bewustwording vergroten bij overheden en ontwikkelaars, dat het zinvol is om omwonenden (vroeg) te betrekken bij planvorming.  

 

Wat bieden we?

  • Veel ervaringskennis, we zijn een lerend netwerk.
  • Advies over het inrichten van participatieprocessen, we kunnen werken als procesarchitect.
  • We bieden een netwerk van professionals en ervaringsdeskundigen die een rol kunnen spelen bij de uitvoering van participatieprocessen.
  • Met een denktank van professionals vanuit verschillend disciplines kijken we naar ontwikkelingen, knelpunten en behoeftes ten aanzien van burgerparticipatie bij overheidsbeleid.
  • We brengen kennis over door trainingen, voorbeelden, handreikingen en we zijn niet uitgeleerd.
  • We onderzoeken welke drempels een (gelijkwaardige) betrokkenheid van inwoners bij hun leefomgeving in de weg staan.
  • We helpen raden, staten en besturen om participatieplannen te beoordelen. Bijvoorbeeld in het kader van de Omgevingswet.
  • Als partner vanuit de praktijk leveren we bijdragen aan wetenschappelijke onderzoekstrajecten op het gebied van burgerparticipatie.

 

Leden van Raad van Toezicht

Eefje Cuppen

Plaatsvervangend voorzitter Raad van Toezicht

Afbeelding met Menselijk gezicht, glimlach, persoon, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Eefje Cuppen is directeur van het Rathenau Instituut, dat onderzoek doet en dialoog organiseert over de maatschappelijke aspecten van technologie, wetenschap en innovatie. Daarnaast is zij hoogleraar Governance of Sustainability aan het Instituut Bestuurskunde van de Faculteit Governance & Global Affairs aan de Universiteit Leiden. Eefje Cuppen studeerde Techniek & Maatschappij aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze promoveerde in 2010 aan de VU Amsterdam bij het Instituut voor Milieuvraagstukken, op een proefschrift over het ontwerp van een participatieve methode voor stakeholderdialogen over milieuvraagstukken. Na haar promotieonderzoek werkte ze 10 jaar aan de Faculteit Technologie, Bestuur & Management van de TU Delft, waar ze onder andere een onderzoeksprogramma leidde over controversen en participatie van burgers en stakeholders in beleid en planning in de context van energietransitie.

Voor een goede relatie tussen overheid en samenleving zijn grensvlak-organisaties zoals NPBO van groot belang. Eefje verwacht dat NPBO een belangrijke bijdrage kan leveren aan het versterken van het burgerperspectief in overheidsbeleid en besluitvorming. 

Nevenfuncties

  • Directeur Rathenau Instituut
  • Hoogleraar Governance of Sustainability, Faculty of Governance and Global Affairs Universiteit Leiden
  • TU Eindhoven Lid Maatschappelijke Adviesraad Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences
  • Lid Maatschappelijk Impact Team iov Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lid van het team dat het kabinet adviseert over de maatschappelijke impacts van corona maatregelen

 

Sander van ’t Foort

Voorzitter Raad van Toezicht

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijvingSander van 't Foort is tien jaar lang actief geweest in het lokaal bestuur als gemeenteraadslid en wethouder. In die laatste hoedanigheid maakte hij mee hoe belangrijk burgerparticipatie is. En ook hoe ingewikkeld het kan zijn als participatie op gespannen voet staat met te behalen maatschappelijke doelen. Vanuit zijn rol als bestuurlijk voorzitter van de Regionale Energiestrategie Regio Foodvalley werkte hij met de participatieve waarde evaluatie en een burgerforum. Beide participatie-instrumenten genereerden zinvolle input vanuit burgers wat vervolgens vertaald is naar relevant beleid

In een tijd waarin de relatie burger-overheid op spanning staat, is verbindende burgerparticipatie van essentieel belang. Sander hoopt dat het NPBO met burgerparticipatie een bijdrage kan leveren aan het herstel van deze relatie burger-overheid.

Nevenfuncties

  • Lid raad van toezicht Vluchtelingenwerk Nederland, tevens lid auditcommissie.
  • Vakcoördinator en docent bestuursrecht Nyenrode Business Universiteit.
  • Lid ledenraad Achmea.

 

Rob Weterings

Secretaris Raad van Toezicht

Betrokkenheid van burgers bij overheidsbeleid is een rode draad door mijn loopbaan. Dat begon met een onderzoek naar de rol van bewoners bij besluitvorming over bodemverontreiniging. En in mijn huidige rol bij het Nationaal Klimaat Platform voeden we overheidsbeleid met signalen uit de dagelijkse praktijk van burgers en mkb’ers. Een rode draad is ook de voortdurende spraakverwarring. Wat bedoelen we nu precies met burgerbetrokkenheid? Woorden als draagvlak, dialoog, participatie en zeggenschap buitelen in de dialoog soms over elkaar heen. 

Het NPBO biedt een platform voor iedereen die betrokkenheid van burgers bij overheidsbeleid serieus neemt en wil blijven leren. Mijn ervaring is dat er uit praktijkervaringen veel lering te trekken is over het wat, hoe en vooral het waarom van burgerbetrokkenheid. Daar draag ik graag aan bij.

Nevenfuncties

  • Programmadirecteur Nationaal Klimaat Platform.
  • Voorzitter van woonvereniging Ecowijk Het Groene Spoor (ingeschreven bij KvK)
  • Lid van de Adviesraad van het Centrum voor Milieukunde Leiden
  • Lid van de Strategische Adviesraad van het onderzoeksprogramma Klimaatonderzoek in Nederland (KIN-PACT)

 

Bestuursleden

  • Floris Baggerman (Adviseur Participatie & Relatiemanager, Buurkracht)
  • David Laws (hoofddocent bij de afdeling Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam)
  • Anne Loeber (hoofddocent Duurzaamheid en Governance aan het Athena Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam) 
  • Rob Rietveld (voorzitter, directeur-bestuurder NPBO)
  • Nicky Struijker Boudier (secretaris, Buro Boudier)

 

Advies en werkgroep

 

ANBI informatie

Vanaf eind 2022 heeft het NPBO een ANBI-status.

Naam:                                Stichting Nederlands Platform Burgerparticipatie en Overheidsbeleid
Samenwerkingen:            Het NPBO heeft geen formele samenwerkingsovereenkomsten met andere organisaties
Contactgegevens:            NPBO, Greveling 8, 9654 PT  Annerveenschekanaal
Email:                                 info@npbo.nl
Contactpersoon:              Rob Rietveld, 0646375095
RSIN                                    858927111
Doelstelling en Beleid:    zie beleidsplan NPBO 2022-2024 (onderaan de pagina)
Bestuursleden:                 zie hierboven
RvT leden:                         zie hierboven

Het NPBO is een Idealistische organisatie. Alle bestuursleden en leden van de RvT vullen hun functie binnen het NPBO uit zonder hiervoor een vergoeding te ontvangen. Eventuele kosten verband houdend met het NPBO kunnen op basis van werkelijk gemaakte kosten gedeclareerd worden.

 

Bestanden

Financieel jaarverslag 2022
Download hier het financieel jaarverslag 2022 van het NPBO.

Beleidsplan 2022 - 2024 
Download hier het Beleidsplan 2022 - 2024 van het NPBO.

Andere downloads

Bestanden